TURNOSMUČARSKE POTI

TURNOSMUČARSKE POTI

Zelenica in sedlo Čez Pod (“Triangel”) T11

Priljubljen cilj smučarjev v osrčju tržiškega turno smučarskega raja

Zelenica je daleč naokoli poznan priljubljen turno smučarski cilj, obenem pa tudi izhodišče za nekaj lepih daljših turnih smukov.

zahtevnost: lahek turni smuk

– tehnična: **

– kondicijska: **

čas vzpona: 1.30

višinska razlika: 646 m

 

Zaradi velike nadmorske višine in ugodne senčne lege na severni strani Begunjščice so pobočja Zelenice privlačna in pogosto obiskana od prvega zgodnje zimskega sneženja vse do zadnjih zaplat poznopomladanskega snega, ko v dolinah že vse brsti od zelenja.

Zelenica je poznana kot zibelka slovenskega športnega smučanja, saj so že leta 1930 smučarski navdušenci, ki so se poimenovali »zeleničarji«, postavili prvo smučarsko kočo – Jocifovo kočo na Zelenici. Vsa naslednja leta je bila Zelenica pravo gojišče smučarjev, prirejali so tudi smučarska tekmovanja. V šestdesetih letih je bila do koče na Zelenici zgrajena žičnica, priljubljeno alpsko smučišče je redno obratovalo vse do leta 2012. Po opustitvi smučišča in obnovitvi v požaru uničenega planinskega Doma na Zelenici celotno območje ponovno oživlja množica navdušenih obiskovalcev – na turnih smučeh in tudi peš.

IZHODIŠČE

Parkirišče na področju mejnega prehoda Ljubelj. Na voljo je veliko parkirnih mest, ki so ustrezno urejena tudi pozimi. Parkirišče je plačljivo.

VZPON

V bližini nekdanjega hotela se začnemo vzpenjati v smeri planinskega doma na Zelenici. Na izhodišču so postavljene informativne table in kontrolna točka za lavinske žolne. Vzpon poteka po odprtih terenih nekdanjega smučišča, kjer je speljana tudi letna markirana planinska pot, hodimo vseskozi v smeri proti zahodu. Po začetni strmini se teren nekoliko položi, od nekdanje srednje postaje sedežnice Zelenica (1280 m) pa se naklonina ponovno poveča, v okljukih po običajno že utrjeni gazi premagamo najstrmejši del nekdanjega smučišča – »plaz«. Na vrhu strmine se nam iz desne priključi servisno reševalna cesta, ki pa se je zimskem času zaradi večje izpostavljenosti snežnim plazovom raje izogibajmo. Do koče na Zelenici nas čaka še 20 minut lagodnega vzpona po zasneženi servisni cesti.

Po krajšem počitku pri planinskem domu na Zelenici 1536 m imamo naš cilj pred seboj kot na dlani. Usmerimo se proti severu in v nekaj minutah dosežemo sončna pobočja, po katerih se od koče povzpnemo še slabih 200 višinskih metrov po območju nekdanjega smučarske proge »Triangel«, do sedla Čez Pod, v bližini stoji tudi vremenska postaja.

SPUST

Smučamo po smeri vzpona.

POSEBNOSTI IN OPOZORILA

Traso vzpona do doma na Zelenici ob neugodnih snežnih razmerah ogrožajo snežni plazovi, še posebej od nekdanje srednje postaje sedežnice navzgor: s pobočij Begunjščice (Šentanski plaz), še pogosteje pa z desne strani v smeri vzpona (izpod strmih travnatih vesin pod Spodnjim plotom), zaradi česar je odsvetovano gibanje (tako vzpon kot spust) po delu servisni ceste pod Spodnjim plotom. Pred odhodom na turo se pozanimajte o trenutnih razmerah.
V pomladanskem času je v spodnjem delu spusta (nad Ljubeljem) pogosto že kopno, spust končamo nekoliko prej, po možnosti izkoristimo zadnje zaplate snega v smeri melišč za nekdanjim hotelom.