SANKAŠKE POTI

Cesta na prelaz Ljubelj

Cesta na prelaz Ljubelj, ki se nahaja na 1369 nadmorske višine je vsem ljubiteljem sankanja zelo dobro poznana in ponuja progo za bolj izkušene sankače.

dolžina proge: 2300 m

višinska razlika: 311 m

čas vzpona: 50 min

zahtevnost: ****

Prelaz Ljubelj, ki leži na nadmorski višini 1369 m, ljubitelji sankanja zelo dobro poznajo. Iz parkirišča pred predorom Ljubelj boste vzpon po dva kilometra in pol dolgi cesti s 13 serpentinami opravili v slabi uri. Cesta je zaprta za promet, široka je 3-4 metre, na nekaterih odsekih pa je zelo strma….

Cesta običajno ni urejena posebej za sankače, a je ob ugodnih snežnih razmerah spust s sanmi s prelaza pravi adrenalinski užitek.

Na prelazu stoji prenovljena koča, pred katero lahko ob lepem vremenu uživamo v pogledih vse do ljubljanske kotline, v hladnejših dneh pa se v koči pogrejemo ob lončeni peči.

Zaradi strmine sankanje priporočamo le bolj izkušenim, predhodno se pozanimajte o poledenelosti proge (zaradi večje strmine je poledenela proga lahko zelo zahtevna) in stopnji nevarnosti snežnih plazov (na nekaterih mestih cesto ob večjih nevarnostih snežnih plazov le ti ogrožajo-zasujejo).

Sankanje na lastno odgovornost.

Informacije:

T: 041 603 269, 041 385 989
E: stari.loibl@gmail.com