PRAZNIČNE POTI V OSRČJU KARAVANK

PRAZNIČNE POTI V OSRČJU KARAVANK

PRAZNIČNE POTI V OSRČJU KARAVANK

Sprehodi se po skrivnostno zasneženem starem mestnem jedru Tržiča in odkrij na sveže okrašen košček raja v srcu Karavank, ki bo male in velike junake ponesel v čaroben praznični čas. Pogrej se ob kuhanem vinu in sledi potem okrasitve, ki te vodijo do največjih atrakcij, kot sta Tržiški muzej, skulptura zmaja z jajcem in Kurnikova hiša. Radostna glasba, ki se razlega po ulicah, prijetne trgovinice in kavarne pa bodo ustvarile pravo zimsko pravljico.

Praznične poti te bodo vodile preko Trga svobode, Muzejske ulice, Partizanske ulice, dela Cankarjeve in Koroške ceste, atrija Občine Tržič, Tržiškega muzeja, Kurnikove hiše in vseh treh mostov čez Tržiško Bistrico.

Vse do 8. januarja 2023 se boste lahko sprehodili po praznični poti, ki smo jo letos še nadgradili z okrasitvijo območja okrog prenovljenega dvorca Neuhaus.

Zaradi varčevanja z električno energijo bo praznična okrasitev gorela vsak dan, od mraka do 23. ure zvečer.

Miklavžev prižig lučk

Že tradicionalno se bodo praznične luči v mestu v osrčju Karavank, kot nekateri radi poimenujejo naš Tržič, prižgale 5. decembra, na Miklavžev predvečer. Po dveh koronskih letih se bo prvi pravi javni prižig nove praznične okrasitve pričel ob 17. uri na Trgu svobode s pravljično otroško predstavo in delavnico izdelovanja prazničnih okraskov. Na dogodku ne bodo manjkali Miklavž, angel, kakšnemu porednemu otroku se morda prikaže tudi parkelj.

Čaroben večer se bo zaključil z nastopom izvrstnega pevskega para Alexa Volaska in Saše  Lešnjek z bandom.

Poskrbljeno bo tudi, da med obiskovalci ne bo žejnih in lačnih. Se vidimo na pravljično-prazničnem dogodku.

Praznični namigi za ljubitelje kulture:

  • Tržiški muzej je prejemnik že kar dveh Valvasorjevih nagrad in je eden izmed najboljših slovenskih muzejev. Odprt je od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.
  • Tekčeve jaslice so na ogled na voljo od 25. 12. do 6. 1. vsak dan med 9. in 19. uro. Ostali del leta po predhodnem dogovoru.
  • Na Tržiškem se vedno kaj dogaja. Aktualne dogodke preveri na https://www.trzic.si/koledar-dogodkov/.
  • V božičnem času krajani vasi Sebenje, Žiganja vas in Breg ob Bistrici na svojih dvoriščih in vrtovih postavijo jaslice. Sprehodi se skozi naselja in poskusi poiskati vse unikatne postavitve.

Praznični namigi za ljubitelje aktivnosti na prostem:

  • Drsališče na Ravnah te vabi na brezplačno rekreacijsko drsanje: od ponedeljka do petka med 16. in 19. uro, ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času šolskih počitnic pa med 10. in 12. ter med 16. in 19. uro.
  • Zimski vzpon do katere od planinskih koč si popestri s spustom s sanmi. V sončnem zimskem dnevu ali v dolgih večerih ob soju čelne svetilke.
  • Tržiško je tudi kraljestvo čudovitih turnih smuk – od lahkih, za vsakogar, do zahtevnejših, ki zadišijo po alpinističnem smučanju.