NEPOZABNI BOŽIČ JAKOBA ALJAŽA

NEPOZABNI BOŽIČ JAKOBA ALJAŽA

NEPOZABNI BOŽIČ JAKOBA ALJAŽA

“Zakaj pa po nemško?!” so se mi uprli pevci. Že prvi dan sem jim namreč vbil v glavo, da bomo peli pretežno slovenske pesmi. Ker so drugi zbori po Tržiču – Tržič je namreč nadvse muzikalično mestece pod Karavankami – peli samo nemško, smo mi peli samo slovensko. Zdaj pa sem na lepem silil vanje z nemško božično pesmijo. (odlomek iz knjige Ivana Sivca Triglavski kralj, ki opisuje življenje Jakoba Aljaža)

Slovenci smo več kot pol stoletja čakali na prevod v svetovnem merilu največkrat predvajane božične pesmi Sveta noč. Poslovenil in na božično noč leta 1871 jo je v Tržiču prvič zapel takratni kaplan Jakob Aljaž.

V počastitev tega edinstvenega dogodka v prazničnem času za vas pripravljamo posebno vodeno doživetje.

Popeljali vas bomo skozi okrašeno mestno jedro, mimo cerkve svetega Andreja do najstarejše hiše v tržiškem mestnem jedru, Kurnikove hiše. Tu bosta že dišala tržiška flika in božični čaj. Izvedeli boste skrivnosti o prazničnih navadah na Tržiškem, srce pa vam bodo ogrele praznične pesmi in kolednice. Nadalje bo pot vodila v cerkev Marijinega oznanjenja, kjer vam pripravljamo posebno presenečenje. Doživetje boste zaključili v v edinstvenih Tekčevih jaslicah, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske duhovne kulture, kjer boste spoznali zgodbo o Kristusovem rojstvu.

Datumi razpisanih doživetij

  • 5. 12., 12. 12., 19. 12. 2022 in 2. 1. 2023, ob 16. uri.
  • Obvezne prijave do zadnjega petka, pred razpisanim doživetjem, do 16. ure, po e-pošti informacije@trzic.si ali na 051 627 057.

Trajanje ogleda: 2 uri

Cena:

  • odrasli: 14,50 €
  • osnovnošolci, dijaki, študenti, upokojenci, ranljive skupine: 9,90 €
  • predšolski otroci: brezplačno
  • družine (min. 2 odrasla, 1 otrok): 20 % popusta na redno ceno