D-OŽIVI SREDNJI VEK V ŽIGANJI VASI – Ego svm lvx mvndi – Jaz sem luč sveta

Organizator: TPIC Tržič
Kontaktni podatki organizatorja: informacije@trzic.si, +386 (0)4 597 15 24.

 

D-oživi srednji vek in se predaj pesmim in bajkam o pogumnih vitezih. Zapoj pri latinski maši, občuduj zgodovinske kostume, preizkusi se v starem načinu tiskanja, kaligrafiji in v izdelovanju kovancev. Čakajo te tudi testiranje pustolovskih veščin in mučilne naprave, na katerih so se znašli nesrečniki. Med drugim te bodo razveselile živali, ki so bile nepogrešljiv del srednjeveškega vsakdanjika. Prigrizni in odžejaj se ob spremljavi starodavnih melodij, kot so to počeli naši predniki. Seveda pa se bo na srednjeveški tržnici našlo domače dobrote in izdelke. Kulisa dogodka bo popolna, v objemu več kot pol tisočletja stare votle lipe in nekdaj romarske cerkve Sv. Urha, ki je bila omenjena že daljnega leta gospodovega 1327.

Druga izvedba prireditve D-oživi srednji vek po letu 2019, bo potekala pod okriljem podnaslova, ki izhaja iz Jezusovih besed: »Ego svm lvx mvndi«, kar v prevodu pomeni »Jaz sem luč sveta.« Na zunanji strani cerkve svetega Urha je namreč freska sv. Krištofa z omenjenim napisom. Staro »žigovsko« izročilo pravi: »Kdor zjutraj pogleda Krištofa, tisti dan ne bo umrl.«

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani Visit Tržič. Še enkrat vabimo vaše visočanstvo, da D-oživite srednji vek v Žiganji vasi, v soboto, 17. septembra, od 10. do 19. ure.